Tények a Boráros téri közterület-felügyelői intézkedésről

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelői 2015. május 22-én délután, 17.00 óra körül intézkedést kezdeményeztek a Budapest, IX. kerület Boráros téri 4-6 - os  villamos megállójában. A Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelőinek intézkedésére a BKK jegyellenőrének felkérését követően került sor, mivel az eljárással érintett fiatalember utazási jogosultságának igazolását megelőzően leszállt a villamosról és a megállót megkísérelte elhagyni. A közterület-felügyelők testi kényszert alkalmazva visszatartották a férfit, aki ellenállt a kényszerintézkedésnek, ezért vele szemben vegyi eszközt - könnygáz sprayt - használt munkatársunk.

Az önkormányzati rendészeti feladatokat ellátó, hivatalos személyeknél rendszeresített kényszerítő eszközök alkalmazásának szigorú jogszabályi feltételei vannak, melynek érvényesülését minden ilyen esetben hivatalból vizsgálni kell. A Rendészeti Igazgatóság által lefolytatott belső vizsgálat megállapította, hogy a közterület-felügyelők által alkalmazott kényszerítő intézkedések jogszerűsége, szakszerűsége, illetve arányossága megkérdőjelezhető, ezért a Rendészeti Igazgatóság a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál szakfelügyeleti ellenőrzés keretében kezdeményezte az intézkedés jogszerűségének, megalapozottságának felülvizsgálatát. 

Az érintett köztisztviselők felelősségre vonására az objektív rendőrhatósági vizsgálat eredményének megismerését követően kerülhet sor, addig az intézkedésben részt vevő közterület-felügyelőket a Rendészeti Igazgatóság vezetője felfüggesztette. A kiérkező rendőrjárőr az intézkedést átvette. Az eljárással érintett személy és az intézkedés során megsérült közterület-felügyelő ellátására mentő érkezett a helyszínre. A BKK és a Rendészeti Igazgatóság együttműködésének célja, hogy csökkentse azt a több milliárd forintnyi veszteséget, amit a bliccelők okoznak áttételesen a Fővárosi Önkormányzatnak, azaz az adófizetőknek.

A Budapesti Közlekedési Központ jegyellenőreinek munkáját 2011. júniusa óta segítik a FÖRI közterület-felügyelői. Ez idő alatt közel 8,4 millió utas ellenőrzése történt meg és csupán 3400 esetben (0,0004%-ban) volt szükség felügyelői intézkedésre. Ebből a 3400-ból 2900 esetben a felügyelővel együttműködőek voltak az intézkedés alá vont személyek, és mindössze 510 esetben került sor kényszerítő eszköz alkalmazására. Az elmúlt 2 évben mindösszesen 38 esetben érkezett panasz kényszerítőeszköz alkalmazása miatt és egyetlen alkalommal sem minősítette szükségtelennek vagy jogszerűtlennek a kényszerítő eszköz alkalmazását az elbíráló hatóság, azaz a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Egyébként a jogszabályban lehetőségként biztosított úgynevezett kényszerítő intézkedések közül, eddig mindig csak a legenyhébbnek tekinthető testi kényszert alkalmazták a FÖRI közterület-felügyelői, amely valójában a helyszínen való visszatartásra korlátozódik, amely a rendőrség kiérkezésével ér véget.

A Boráros téren történt intézkedés után - a jegy– és bérletellenőrzési tevékenységgel összefüggésben - a FÖRI tovább szigorítja a BKK ellenőrök és a FÖRI közterület-felügyelők együttműködésének szabályait. A Boráros téri az első olyan eset, amikor a Rendészeti Igazgatóság elsődleges belső vizsgálata alapján valószínűsíthető, hogy a közterület-felügyelők nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el.

A Rendészeti Igazgatóság igazgatója az ügy szakfelügyeleti kivizsgálására a Budapesti Rendőrfőkapitányságot és a IX. kerületi Rendőrkapitányságot kérte fel. Levelét ide kattintva olvashatják. 

Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Sajtószolgálat